Składniki:
- 2 kg kapusty kiszonej
- 1/2 kg kapusty słodkiej
- 2 kg karkówki
- 1,5 kg kiełbasy wiejskiej
- 0.5 kg boczku wędzonego
- 1 marchewka
- 20 dkg selera
- 1 por biła część
- 4 cebule
- sól, pieprz
- 2 liście laurowe
- 10 ziaren ziele angielskie
- 1 szklanka grzybów suszonych
- 20 sztuk śliwek suszonych
- 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego
- olej
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
Jak przygotować?
Grzyby suszone zalewam zimną wodą i zostawiam na noc do namoczenia. Na drugi dzień gotuje grzyby do miękkości około godzinę. Odlewam wodę i kroję na kawałki małe.Kapustę kiszoną płuczę i kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do garnka, wlewam wodę i gotuję do miękkości. Karkówkę dokładnie solę, i obkładam pokrojoną cebulą.Odstawiam na dwie godziny w brytfannie. Wlewam odrobinę oliwy i smażę na wolnym ogniu około godzinę , podlewając wodą od czasu do czasu. Białą kapustę szatkuję i gotuję w osobnym garnku we wodzie. Ugotowaną kapustę kiszoną i świeżą odcedzam z wody.
Do dużego garnka wkładam kapusty, pokrojona karkówkę, grzyby, startą marchewkę na tarce jarzynowej i seler oraz por. Por przesmażyłam osobno na oleju Kiełbasę pokrojoną też dodaję oraz boczek wędzony, ziele angielskie i liście laurowe, koncentrat pomidorowy.
Bigos przesmażam na wolnym ogniu im dłużej tym lepiej. Śliwki suszone zalewam winem dzień wcześniej i odstawiam. Dodaję je do bigosu podczas gotowania. Doprawiam solą oraz pieprzem do smaku.