Sałatka śledziowa z kukurydzą, jabłkiem i porem
Składniki (ilość wg upodobań)
- śledzie w oleju
- kukurydza z puszki
- jabłko
- por
- majonez
- sól, pieprz
Śledzia, jabłkao i pora kroimy w kostkę. Dodajemy do składników kukurydzę oraz majonez. Doprawiamy pieprzem i solą. Wkładamy do lodówki na około 30 minut, aby składniki się przegryzły.
Sałatka śledziowa ze śliwkami
- słoik śledzi w zalewie estragonowej (ok.7 płatów)
- 10 śliwek węgierek
- 3 jabłka w skórce
- 50 gram orzechów włoskich
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu typu greckiego
- sól
Śledzie dobrze odsączamy i kroimy w wąskie paseczki. Śliwki kroimy wzdłuż w ósemki. Jabłka kroimy w średnią kosteczkę, a orzechy grubo siekamy. Wszystko razem mieszamy, dodajemy majonez, jogurt typu greckiego i doprawiamy do smaku solą.