Składniki:
- 225 g masła
- 100 g (1/2 szklanki) cukru
- 2 łyżeczki aromatu migdałowego
- 310 g (2 i 1/2 szklanki) przesianej mąki pszennej
- 65 g (1/3 szklanki) cukru kryształu do dekoracji
Jak przygotować?
- W średniej misce utrzeć masło z cukrem. Ubić żółtka, a następnie wymieszać z mlekiem. Wymieszać mąkę z cynamonem, proszkiem do pieczenia i solą, dodać do mieszaniny z mlekiem i miksować aż wszystko się dobrze połączy. Owinąć ciasto i chłodzić przez co najmniej 2 godziny.
- Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C.
- Na powierzchni lekko posypanej mąką rozwałkować ciasto do grubości ok. 1/2 cm. Wyciąć ciasteczka za pomocą foremek o średnicy ok. 6 cm. Wyłożyć ciastka na blasze w odległości 2 cm od siebie.
- Piec przez 10 do 12 minut w nagrzanym piekarniku, aż ciastka będą lekko rumiane. Wyłożyć ciastka na podstawki i ostudzić.